top of page

Menenjitte Tedavi Şekilleri

Güncelleme tarihi: 5 Ara 2020

Menenjit hastalığı hızlı ilerleyen bir hastalık olduğu için hızlıca tedaviye başlanması önem arz etmektedir. Özellikle bakteriyel menenjitte ergenlik öncesi çocukların tedavisine başlanması hayatta kalım için çok önemlidir. Menenjit tedavisinde kullanılan teknikleri ve ilaçları birkaç madde altında incelemek gerekmektedir.

Ancak söylemeliyiz ki bu site bir doktor tavsiyesinin yerini asla tutmamaktadır. Dolayısıyla kendinizde veya bir yakınınızda bir menenjit belirtisi veyahut şüphesi fark ettiyseniz vakit kaybetmeden doktor kontrolüne girmeniz sağlığınız açısından en iyi seçim olacaktır.

Bakteriyel Menenjit'in tedavisi antibiyotiklerle yapılmaktadır. Daha önce de bahsettiğimiz üzere menenjitin kesin tanısı Lumbar Punktur adında bir prosedür ile konulmaktadır. Bu prosedürdeki temel mantık beyin omurilik sıvısındaki menenjite sebep olan mikroorganizmaları ayrıştırmak ve tanımlamaktır. Dolayısıyla herhangi bir antibiyotik tedavisine başlamadan önce bu bakterileri tanımlayabilmek için ilk olarak Lumbar Punktur işleminin uygulanması doğru bir tanı konulmasına yardımcı olacaktır. Çünkü hızlı bir şekilde ve tanı yapılmadan başlanılan antibiyotik tedavisi, beyin omurilik sıvısındaki bakterileri öldüreceğinden sağlıklı bir tanı önünde engel oluşturur.




Lumbar Punktur işlemi yapıldıktan sonra testler bazen bir veya iki gün sürebileceğinden dolayı her türlü bakteriye karşı kullanılan geniş spektrumlu antibiyotikler kullanılmaya başlanır. Çünkü burada önemli olan hem tanının doğru konulması hem de tedaviye olabildiğince erken başlamaktır.

Normal şartlar altında sizlere ilaçların tipleri ve hangi tip menenjite kullanıldığı hakkında bilgi vermek isterdik fakat Türkiye'de sorumsuz antibiyotik kullanımı son yıllarda fazlasıyla arttığı için antibiyotik tiplerinden ve tedavilerden bahsetmemeyi daha uygun buluyoruz.

Yapılan tetkikler sonucu hangi bakteri türünün menenjite sebep olduğu kesin olarak belli olunca geniş spektrumlu antibiyotiklerin yerine türe özel antibiyotiklere başlanılarak tedavinin yararlılığı artırılmaya çalışılmaktadır.

Tabii ki menenjit tedavisinde sadece antibiyotikler kullanılmamaktadır. Semptomlara bakıldığında baş ağrısı, kafa karışıklığı durumu ve kafa içi basıncının artması gibi semptomlar görüldüğünden bu semptomlara özel bazı ek tedaviler de uygulanmaktadır. Örneğin baş ağrısı için ağrı kesiciler kullanılırken kafa içi basıncı için anti-konvülsantlar kullanılmaktadır. Başka bir problem olan ve genelde bebeklerde görülen hidrosefali için de zaman zaman serebral şant takılabilmektedir.

Kafatası içerisinde biriken sıvı miktarı fazlalaşınca hidrosefali görülür. Fazla sıvıyı dışarı atmak için kabaca beyinden sindirim yollarına giden cerrahi bir yol açılır.
Serebral Şant

Kafatası içerisinde biriken sıvı miktarı fazlalaşınca hidrosefali görülür. Fazla sıvıyı dışarı atmak için kabaca beyinden sindirim yollarına giden cerrahi bir yol açılır.

Menenjit tedavisinde ek olarak steroidler kullanılabilir. Steroid kullanılmasının başlıca gereksinimlerinden biri duyma problemleri ve nörolojik problemlerdir. Ek olarak steroid kullanımının menenjit ölüm oranını azalttığı veya etkisiz olduğuna dair farklı sonuçlar ve çalışmalar vardır. Yine de söylemek gerekir ki steroid tedavisine uygun olup olmayan hastalar tecrübeli bir hekim tarafından ayırt edilir. Örneğin hasta HIV pozitif ise muhtemelen steroid tedavisi uygun bir seçim olmayacaktır.

Yukarıda söylenen tedavi şekilleri genel olarak meningokoksal menenjit tipinde kullanılmaktadır. Bunların haricinde olan viral veya fungal menenjitte farklı tedaviler kullanılmaktadır. Örneğin viral menenjitte antiviral ilaçlar kullanılabilirken fungal menenjit de antifungal ilaçlar kullanılmaktadır. Bu tedaviler yine hekimin uygun gördüğü şekilde ve miktarda olacaktır.

Bunların haricinde eğer doktora gittiyseniz ve halihazırda bir tedavi süreciniz varsa muhtemelen yapabileceğiniz en iyi şey tedaviye güvenmek, aksatmamak ve bağışıklık sistemini güçlü tutmaktır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak içinse düzenli ve yeterli bir uyku, yine düzenli ve yeterli bir beslenme, yeterli vitamin alımı, spor ve hareketli bir yaşam şeklini benimsemek çok yüksek ihtimalle yeterli olacaktır.


Kaynakça

Wikipedia

38 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page