top of page

Menenjit Sonrası Baş Ağrısında Aromaterapi

Beyin ve omurilik zarlarının iltihaplanması sonucu meydana gelen hastalığa menenjit denilmektedir. Çoğunlukla çocuk yaşta görülen bu hastalığın en belirgin belirtileri yüksek ateş, üşüme, titreme, halsizlik, şiddetli baş ağrısı, kusma, iştahsızlık, ense sertliği ve uyku halidir. Tedavi edilmediği takdirde beyin hasarı, işitme kaybı ve hatta ölümle sonuçlanan bu hastalık, genellikle bakteriyel bir enfeksiyon hastalığıdır.


Çoğu menenjit hastası, hikayelerinde okuduğumuz gibi hastalık hakkında yeterli bilgiye sahip olunmadığından erken teşhis ve tedaviye ulaşamamaktadır. Tedavi başarılı olsa bile bazı hastalarda menenjit hastalığı sonrası bazı problemler görülebilmektedir. Bu hastalık sonrası etkilerden haberdar olmak için şu bağlantıya göz atabilirsiniz.

Yazının buradan sonraki kısmında anlatılanlar tıbbi bir tavsiye niteliğinde değildir. Söz konusu araştırmalardan derlenen bilgileri içermektedir. Eğer Menenjit sonrası kronik baş ağrısı şikayetiniz varsa hekiminize danışmanız ve ancak o uygun görürse bu ek tedaviyi uygulamanız akılcı olacaktır.

Menenjit sonrası baş ağrısını minimize etmek için gerekli doktor muayenesi ardından tedaviye ek bütünsel tedavi yöntemlerinden biri olan kekik uçucu yağına başvurulabileceğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Elbette bu yöntemin diğer bütün yöntemler gibi yan etkileri göz önünde bulundurarak bir doktora ve eczacıya danışarak uygulanması gereklidir.


Arkaplan

Türkiye dünyadaki en önemli kekik üreticisi ve ithalatçısı ülkelerden biridir .Ünlü Amerikalı aromaterapi markaları, kekiklerinin menşeinin Türkiye olmasını gururla sunmaktadırlar.

Kekiğin kurutulmuş yaprak, çiçek ve tomurcuklarının su buharıyla damıtılması sonucu %2 ila %8 oranında elde edilen uçucu yağ, kekiğin kendine özgü kokusunu taşır ve yakıcı lezzettedir. Karvakrol ve timol gibi monoterpenik fenollerce zengin olan bu yağ, güçlü mikrop öldürücü özelliklere sahip olduğundan akar, bakteri ve mantar enfeksiyonlarında etkilidir. Ancak menenjite sebep olan mikroorganizmalara karşı elbette bir etkisi bulunmamaktadır. Bakteri ve mantar öldürücü özelliği yanında yaraları hızla iyileştirdiği ve ağrı kesici özelliğinin de bulunduğu tespit edilmiştir.


Geleneksel halk ilacı olarak kekik suyu özellikle Akdeniz ülkelerinde soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, midedeki ve bağırsaklardaki kasılmaları gidermek ve hazmı kolaylaştırmak için kullanılmaktadır.



Oregano Oil (Türk Kekik Yağı) Kullanım Dozu, Şekli ve Süresi

Genel anlamda bünyelerinde etkin madde olarak karvakrol ve timol barındıran tüm bitkilere kekik adı verilir. Ülkemizde ticareti yapılan ve yaygın olarak kullanılan, hepsi Ballıbabagiller (Labiatae=Lamiaceae) familyasına bağlı kekik türlerinin dahil olduğu cinsler olup bunlar: Origanum, Thymbra, Coridothymus, Satureja ve Thymus’tur.

Tıbbi ve aromatik uygulamalarda

Thymus vulgaris

⦁ Origanum vulgare türleri tercih edilmelidir.

(İçerikteki oranlar bitkinin yetiştiği bölge hasat zamanı gibi faktörlerden etkilenebilir. Bu nedenle kullanacağımız ürünlerin uçucu madde analiz raporlarının olması ve bir uzman tarafından farmakope uygunluğunun değerlendirilmesi ekstra önem taşımaktadır.)


Süregelen baş ağrısı için 100-200 mg dozda oral olarak günde 2 kez yumuşak jelatin kapsül formunda veya bir bardak taze sıkılmış portakal suyu içine 2 damla kekik yağı damlatılarak kullanımı önerilir. Genellikle kısa süreli (5-7 gün) kullanılmalıdır. 10 günden fazla kullanımı önerilmez.


En kolay kullanım şekli 2 damla kekik yağını 1 kaşık sızma zeytinyağına ilave ederek kullanmaktır. Evde devamlı kullanmak için sızma zeytinyağı içinde bir sos gibi hazırlanarak kullanılabilir.


Kekik yağı oral uygulamadan sonra sindirim sisteminin mukoza zarlarına daha kolay nüfuz edebilir ve tahriş edici olabilir. Bu nedenle kısa süreli kullanım önemlidir.

Kekik sularında yağ miktarı % 0.1 ile 1 arasında değişmektedir. Dolayısıyla 25-50 ml dozda günde 2 kez içilmesi tavsiye edilir. Tadı acı olduğundan suyla ya da meyve sularıyla seyreltildikten sonra içilebilir. Kekik yağına göre kekik suyunun içilmesi daha güvenlidir.


Sağlıkla kalın.



KAYNAKÇA

Wikipedia


340 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page