top of page

11 Yaşındaki Oğlu Sepsis Ve Menenjitten Ölen Annenin Acısı

Güncelleme tarihi: 8 Ara 2020


Ely, Cardiff’te yaşayan 11 yaşındaki Ieuan Pugh, yorgunluktan ve mide bozukluğundan şikayet ettikten sonra inanılmaz derecede hızlı bir şekilde kötüleşti.


Ieuan Pugh’da yorgunluk, ateş ve mide ağrısı başlayınca annesi bunun tipik bir grip olduğunu düşündü. Fakat zaman geçtikçe durumu kötüleşti, solunumu durdu ve hastaneye kaldırıldı. Doktorlar menenjit ve sepsis tanısı koydu. Zavallı çocuğun hayatını kurtarmak için çaresizce çalışan bir düzineden fazla sağlık görevlisine rağmen, Ieuan'ın organları iflas etti ve Ieuan 25 Kasım 2019'da 11 yaşında vefat etti.


Perişan anne Samantha Watkins yaşananlardan sonra şunları söyledi: “Oturup kendimi suçladığımı hatırlıyorum. Sepsis ve menenjiti biliyordum fakat neden bunun olmasını engelleyemedim? Yapabildiğim kadar hızlı davranmaya çalıştım ama yine de oğlumu kurtarmaya yeterli olmadı.”

Deniz Kuvvetleri’ne katılma hayali olan Ieuan, geçen yıl 22 Kasım’da normal bir Cuma gününde hafta sonu kalmak için babasına gitmeden önce Cardiff West Community Lisesi’ne gitti.

Annesi: “Her zaman olduğu gibi Pazar akşamı geldi. Babası hafta sonu biraz ateşli ve yorgun olduğunu söyledi.” dedi. “Gidip koltuğun üzerine uzandı. Fakat 3 yaşında ve tamamen sağlıklı olan ikiz erkek kardeşleri tarafında oyun oynamaları için rahatsız edildi. Onu oynamaya ikna etmeye çalışıyorlardı. Ben rahat etmesi için yukarı gidip yatmasını söyledim. Bunun bir kış gribi olduğunu düşünüp ona Calpol (ağrı kesici şurup) verdim. Daha sonra kontrol için gittiğimde banyodaydı ve ishaldi. Midesinin bozulduğunu düşündüm.”

Ancak yatmadan önce son kez kontrol etmek için yanına gittiğinde Samantha ciddi bir şey fark etti. “Yerde bir deri döküntüsü fark ettim. Temizlemek için ışığı açtığımda Ieuan baştan aşağı mor ve kırmızı lekelerle kaplanmıştı. Panik oldum ve çığlık atarak aşağı inip kocamdan 999’ı aramasını istedim.”

Galler Ambulans Servisi ilk yardım konusunda bilgili olan Samantha’ya ambulansın gelmesinin 4 saati bulabileceğini söylemişler. “Ieuan’ın gözleri parlıyordu fakat anlamlı bakmıyordu. Nefes alabilmesine rağmen çok yorulmuştu. Bir anda nefesi kesildi ve hemen ambulansı aradım. Neyse ki bu sefer dakikalar içinde geldi fakat ona hemen CPR (kalp masajı) uygulamalıydık. Donakalmıştım.”

“Ayrıca onu diğer çocuklarımızdan da uzak tutmaya çalıştım.”

“Ambulansa bindirilirken ilk aradığımız servis hala gelmemişti. Ambulansta ona antibiyotik verildi, iyileşir gibi oldu. Bu noktada iyi olacağına dair biraz umudum vardı.”

Ieuan'ın Cardiff'teki Wales Üniversite Hastanesine gelişine hazırlık olarak bir yoğun bakım yatağı ayrıldı.

Samantha, "Kritik bakım ekibi bizi bekliyordu ve hemen çalışmaya başladılar" dedi. “Her şeyi rüya gibi geliyordu. Sadece bir sandalyeye oturdum ve oğlumu kurtarmak için uğraşan 12 kişilik ekibi izledim.” dedi.

Bir doktor Samantha'ya oğlunun “çok, çok hasta” olduğunu ve muhtemelen hem meningokokal septisemi hem de sepsis olduğunu açıkladı.

“Yıkılımıştım. Yine de durumun bu kadar kötü olduğuna inanasım gelmiyordu.”

Ieuan daha sonra üç kez kalp krizi geçirdi, ancak üçüncü seferinde hayatı kurtarılamadı.

"Doktorlara hala onu kurtarmak için uğraştıkları sırada, sesimi duyabilmesi için elini tutup onunla konuşabileceğim odaya girmemi istediler."

Samantha, Ieuan'ın ani vefatından bu yana hayatının aynı olmadığını ve depresyon nöbetleri yaşad

ığını söyledi. “Küçük oğlumun, özellikle bu kadar kısa bir hastalık nöbetinden sonra bu kadar çabuk ölmesinin şoku, sepsisin ne kadar çabuk korkunç etkilerinin olabileceğinin ve hızlı bir şekilde harekete geçilmesinin ne kadar önemli olduğunun bir hatırlatıcısıdır.” diye ekledi.

“Oldukça şakacı biri olarak Ieuan'ı hatırlayacağım. Sonsuza dek bizi sarstı. Deniz Kuvvetleri ile güveni arttı ve büyüdü. Onlarla büyüdü ve gelişti.”

Samantha ve dokuz yaşındaki kızı Seren, ölümünün birinci yıldönümünde onu anmak için 2 Wish Upon a Star, UK Sepsis Trust ve Royal British Legion’a para toplanması amacıyla 11 kişiyi davet etmeye karar verdi.

Samantha ekledi: “Herkesin gösterdiği destek beni tamamen şaşırttı. Dikkatimi dağıtmanın bir yolu olarak bu çalışmalarla uğraşmaya karar verdim.”


Altında siz de hikayeyi orijinal sayfasından okumak isterseniz buradan ulaşsabilirsiniz : https://www.google.com.tr/amp/s/www.walesonline.co.uk/news/health/mums-agony-son-11-dies-19330789.amp




231 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page