top of page

Medyada Menenjit

Herkese merhaba. Sağlıklı günler diliyoruz.


Salgın hastalıkların toplumsal bilgilendirilme ile ilişkisini günümüzde çok açık bir şekilde görmekteyiz. Neredeyse 10 aydır tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınına karşı aşı ve tedavi aşamaları devam etmekte iken aslında belki de onlardan da hızlı olarak toplumsal bilgilendirilme çalışmaları devam etmektedir. Salgın hastalıklara çözüm ve tedavinin bulunmasına kadar geçen süreçte toplumsal halk sağlığını korumaya yönelik çalışmaların etkisini kolayca görebilmekteyiz.


Toplumsal enformasyonun bir önemi de salgın hastalıkların kontrol altına alınması sürecinde hem zaman kazandırması hem de bireylerin kontrol altında enfekte olmasını sağlayarak bir “yarı sürü bağışıklığı” etkisini oluşturmasıdır. Ayrıca aşı ve tedavi çalışmalarının aksine herhangi bir etik problem oluşturmadığından salgın başlangıcından itibaren uygulanabilir olmaktadır. Tüm bu sebeplerden ötürü bilim otoriteleri salgın hakkındaki toplumsal enformasyonun önemini sıklıkla vurgulamaktadır.


Toplumsal bilgilendirilme; geçmişte gazeteler, radyo ve televizyon aracılığı ile yapılırken günümüzde daha çok internet ve sosyal medya aracılığı ile yapılmaktadır. Ancak televizyonun etkisi gazete ve radyoların aksine devam etmektedir. Özellikle COVID-19 salgını ile ilgili yayınlar güncelliğini ve sürekliliğini kaybetmemiştir.


Ancak hem dağılımının hem de görülme oranının COVID-19 ile karşılaştırılması mantıksız olan Menenjit hastalığının medyada yeterli yer bulamadığını söylemek durumundayız. Bunun birden fazla sebebi bulunmaktadır.

Öncelikle Menenjit hastalığının haliyle antik bir hastalık olduğunu söylemek gerekir ve insanoğlu şöyle veya böyle bu hastalıkla binlerce yıldır mücadele etmektedir. Bu durum, hastalığın ciddiyetini azaltmamasına rağmen toplumsal olarak adeta “unutulmaya” yol açabilmektedir. Elbette bu unutma hali bilinçli bir durum değildir.

Ayrıca Menenjit hastalığının görülme sıklığı da bu unutulma veya bilgisizlik haline katkı sağlamaktadır.



Ana Akım Medya

Ana akım medyanın internet sitelerinde özellikle son yıllarda Menenjit ile ilgili haberler ve rehberler “Aile ve Çocuk” bölümlerinde yayımlanmaktadır. Bu durum toplumun bilgilendirilmesi için hayli etkili bir adım olabilecekken yaptığımız incelemeler sonucu bu yazıların bireyler tarafından okunma ve paylaşılma sayılarının nispeten az olduğunu saptamış bulunmaktayız.


Bu durum bize, toplumun özellikle sağlık ve yaşam konularında artık geleneksel habercilik anlayışından uzaklaştığını çok net bir şekilde ifade etmektedir. Son 10 yılda görsel iletişim ağlarının zenginleşmesiyle kişilerin daha çok görsel ve işitsel haberlere rağbet gösterdiği görülmektedir. Sonuç olarak da ana akım medyanın bu konuda yapmaya çalıştığı etki maalesef yetersiz kalmaktadır.


Web Aramaları

Günümüzde bir bilgiye ulaşmanın en hızlı yolu şüphesiz ki onu bir web tarayıcısından aramaktır. Çok kısa bir sürede devasa büyüklükteki bir veriyi ekrana getiren bu teknoloji şüphesiz ki toplumsal enformasyonun neredeyse bel kemiğini oluşturmaktadır. Dilimizde yapılan Menenjit ile ilgili aramalarda çıkan sonuçların rahatlatıcı bir şekilde zengin olduğunu söylememiz gerekir. Ancak Google Trends web servisinden yaptığımız istatistikten de görüleceği üzere Menenjit ile ilgili yapılan sorguların yeteri kadar yoğun olamadığı görülmüştür. Bunun sebepleri birden fazla etkene bağlanabilmekle birlikte yükselişe geçen sorgu şekilleri de mevcuttur.



Yabancı Kaynaklar

Yabancı dillerde yayınlanmış olan içerikler dilimizde yayınlanmış olanlardan hayli fazladır. Ancak bu bilgilerin hem farklı bir dilde oluşu hem de teknik ve medikal terimlerin fazlalığı yüzünden toplumsal olarak ülkemizde bir etki uyandıramamıştır. Menenjit.org olarak elimizden geldiğince Menenjit hakkındaki yabancı dillerde yayımlanmış içerikleri Türkçeleştirerek toplumumuzun bu bilgilerden daha fazla yararlanmasını ümit etmekteyiz.


Görsel İletişim Medyası – Video Platformları

Televizyonun yerini hızlıca doldurmaya başlayan video platformları, toplumsal enformasyonu sağlamak adına yazılı yayınlardan çok daha etkili olabilmektedir. Nitekim tüketiciler bu platformlar sayesinde fazla efor ve zaman sarf etmeden gerekli bilgiyi edinebilmektedir. Canlı yayınlar da bu içeriklere dahildir. Özellikle dünyaca karantina halinde olduğumuz şu zamanlarda canlı yayınlara olan ilgi de artmıştır. Benzer şekilde MenenjiTr Instagram hesabımızdan alanında uzman sağlık çalışanlarıyla gerçekleştirdiğimiz canlı yayınlar sayesinde toplumsal enformasyona katkı sağlamak niyetindeyiz. Bu linkten Instagram hesabımıza ulaşabilirsiniz.



Biz Menenjit.org olarak tam olarak da bu noktalarda çalışmalar yürütmekteyiz. Bizim için Türkiye’de tek bir insanın bile Menenjit hastalığından çalışmalarımız sayesinde kurtulması büyük bir övünç ve motivasyon kaynağıdır.

15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page