top of page
Burak Talha Akın

Gençlerde ve Genç Erişkinlerde Menenjit

Bu yazı menenjit hakkında genel bir bilgilendirme sağlamaktadır. Eğer menenjit bulgularından şüpheleniyorsanız lütfen en yakın sağlık kuruluşuna zaman kaybetmeden başvurunuz. Bu site doktor tavsiyesi yerini almamaktadır.

Erken tanı, teşhis ve aşılama ile tamamen önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olan menenjit, çoğunlukla yenidoğanlar arasında görülmekle birlikte genç erişkinler arasında da görülebilmektedir. Bu yazı ile ergenlik sonu ve genç erişkinlik dönemlerindeki Menenjit risklerini ele almaya çalışacağız.


Yenidoğanlar arasında görülme sıklığının yüksek olmasıyla birlikte merak uyandırıcı bir şekilde üniversite öğrencilerinde de menenjit hastalığına rastlamaktayız. Özellikle bu yaşlarda artan insidansın sebepleri olarak,


· Yurtlar gibi ortak kullanım alanlarında yaşanmaya başlanması

· Bar, konser, festival ve bunlar gibi toplu etkinliklere yoğun katılım olması

· Yetersiz beslenmeden ötürü bağışıklık sisteminin zayıflaması

· Bazı eşyaların ortak kullanımı

· Enfekte veya taşıyıcı bireylerle cinsel aktivite

· Sigara ve alkol kullanımı ayrıca pasif maruziyet

· Aşı yaptırmamış olmak gibi sebepler gösterilebilir.


Üniversite öğrencilerinin dörtte biri boğaz ve solunum yollarında menenjite sebep olan bakterilerden birini taşımaktadır. Elbette bu bakterilerin çok büyük bir bölümü sinir sistemine giriş yapamayacaktır ancak Menenjit gibi hızlı gelişen akut bir enfeksiyon söz konusu ise işimizi şansa bırakmamak yapılacak en mantıklı hamle olacaktır.



Ayrıca yapılan araştırmalar sonucu, menenjit taşıyıcılığını en yoğun bir şekilde yapan grubun 16-20 yaş olduğu görülmüştür. Bu sebeple bu yaşlardaki bireylerin kişisel hijyen ürünlerini kişisel olarak kullanması, hijyene dikkat etmesi, aşılanması ve Menenjit semptomlarına hakim olması fazlasıyla önemlidir. Bu kuralların toplumsal olarak benimsenmesi ise birçok kişiyi potansiyel menenjit tehlikesinden koruyacaktır.


Menenjit aşıları hakkındaki bilgileri buradan, semptomlar hakkındaki bilgileri de buradan alabilirsiniz.

Sağlıklı ve Menenjit’siz günler dileriz.


Kaynakça

-Maclennan, J., Kafatos, G., Neal, K., Andrews, N., Cameron, J. C., Roberts, R., . . . Stuart, J. M. (2006). Social Behavior and Meningococcal Carriage in British Teenagers. Emerging Infectious Diseases, 12(6), 950-957. doi:10.3201/eid1206.051297

-Christensen, H., May, M., Bowen, L., Hickman, M., & Trotter, C. L. (2010). Meningococcal carriage by age: A systematic review and meta-analysis. The Lancet Infectious Diseases, 10(12), 853-861. doi:10.1016/s1473-3099(10)70251-6

-Ceyhan, M., Ozsurekci, Y. , Basaranoglu, S. T., Gurler, N., Sali, E., Emiroglu, M. K., ... & Cengiz, A. B. (2020). Multicenter Hospital-Based Prospective Surveillance Study of Bacterial Agents Causing Meningitis and Seroprevalence of Different Serogroups of Neisseria meningitidis, Haemophilus influenzae Type b, and Streptococcus pneumoniae during 2015 to 2018 in Turkey. Msphere, 5(2).



126 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page