top of page

Menenjit Nasıl Meydana Gelir?

Güncelleme tarihi: 5 Ara 2020

Bu yazı menenjit hakkında genel bir bilgilendirme sağlamaktadır. Eğer menenjit bulgularından şüpheleniyorsanız lütfen en yakın sağlık kuruluşuna zaman kaybetmeden başvurunuz. Bu site doktor tavsiyesi yerini almamaktadır.

‘Menenjit Hızlı Bilgi Sayfası’nda da bahsettiğimiz üzere sinir sistemimiz meninksler adı verilen üç katlı bir zar sistemi ile çevrilidir. Bu zar sistemi, sinir sistemi üzerinde adeta bir bakır kablonun üzerindeki plastik katman gibi yalıtım ve koruma işlevlerini yerine getirir. Vücuttaki her sistemde sorunlar çıkabileceği üzere bu zar sisteminde de zaman zaman istenmedik durumlarla karşılaşabilmekteyiz. Beyin ve omurilik, vücuttaki düzenin sağlanmasında değişmez elemanlar olduklarından önemleri hayli yüksektir. Bu sebepten ötürü biyolojimiz ve fizyolojimiz sinir sistemini korumak için fazladan tedbir sağlayacak sistemler geliştirmiştir. Hastalık sebebi olabilecek mikroorganizmaların vücudumuza giriş yaparken kullandıkları yerleri birçoğumuz biliriz. Yine de bir liste yapmaya çalışırsak:

  • Solunum yolu

  • Açık yaralar

  • Ürogenital yollar

  • Sindirim yolu

  • Kan yolu

  • Daha az sıklıkla görme yolları


Enfekte etmek üzere vücudumuza giren mikroorganizmaların yayılmak için ilk tercihleri genellikle kan yolu olmaktadır. Nitekim kan, tüm vücudu dolaşır ve bu da mikroorganizmaya nerede konaklamak ve çoğalmak isterse oraya ulaşmasını sağlar. Yukarıda bahsettiğimiz tedbirlerden bir tanesi “Kan Beyin Bariyeri”dir. Bu sistem temel olarak dolaşımdaki kan ile sinir sistemini besleyecek olan kan arasında bir bariyer oluşturur. Dolayısıyla menenjiti ve diğer sinir sistemi alakalı enfeksiyon hastalıklarının büyük bir kısmını engelleyebilir. Fakat beynimiz yapısı itibariyle vücuttan tamamen izole olmuş değildir.

Beynimiz, kafatasımız içerisinde “Beyin-Omurilik Sıvısı” (BOS) adı verilen bir sıvı içerisinde tabiri caizse “yüzmektedir”.

Zarlarda kolonileşip çoğalarak ödem, enfeksiyon gibi durumlar oluştururlar. Menenjitin en temel mekanizmasını da bu yol oluşturur.



Yukarıda bahsedilenler menenjit oluşumu için yaygın mekanizma olsa da tek mekanizma değildir. Kafatası kırıkları, nazal sinüs enfeksiyonları, zatüre, kemik kırıkları gibi durumlar da menenjite davetiye çıkarabilmektedir. Çünkü beynin doğal koruma yolları bir şekilde zarar görecektir ve bu da mikroorganizmaların kolayca zar sistemine giriş yapabilmelerine sebep olacaktır.


Konuyla alakalı şu videoyu da istifade etmeniz için paylaşıyoruz. https://www.youtube.com/watch?v=xQC6L8M6XfU Sağlıklı günler dileriz.






100 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page