top of page

Menenjit Hızlı Bilgi Sayfası

Güncelleme tarihi: 23 Ara 2020

Bu yazı menenjit hakkında genel bir bilgilendirme sağlamaktadır. Eğer menenjit bulgularından şüpheleniyorsanız lütfen en yakın sağlık kuruluşuna zaman kaybetmeden başvurunuz. Bu site doktor tavsiyesi yerini almamaktadır.

Bilişsel ve motor eylemlerimizi yönetmemize olanak veren sistem sinir sistemidir. Örnek vermek gerekirse, istemli olarak masadan bardağı almamızı sağlayan sistemi tanımlamaktadır. Sinir sistemimizin çevresini sararak onu çeşitli dış etkenlerden koruyan bir zar katmanı bulunmaktadır. Bu zar sistemine meninksler adı verilir. Meninksler 3 adet katmandan oluşur. Bunlar dıştan içe doğru, Dura-Araknoid-Pia olarak adlandırılır.



Bazı bakteri, virüs veya başka mikroorganizmaların çeşitli nedenlerden ötürü beyin zarlarına ulaşması ve burada çoğalmaları sebebiyle oluşan iltihaplanmaya Menenjit adı verilmektedir. Menenjit yeni doğanların aşılanmasıyla önlenebilecek bir hastalıktır. Genellikle iki tip menenjit tanımlanmasına karşın uzmanlar beş tipe kadar ayrımsanabilir olduklarını söylemektedirler: -Bakteriyel Menenjit (En ciddi) -Viral (Virüs kaynaklı) Menenjit (En yaygın ve az ciddi)

-Fungal (Mantar kaynaklı) Menenjit -Parazit kaynaklı Menenjit -Enfeksiyonel Olmayan Menenjit

Her ne kadar sitemizde hastalık kaynaklarını daha ayrıntılı ve bilgilendirici şekilde teker teker inceleyecek olsak da genel hatları ile menenjit hakkında özet bilgiler vereceğiz.

Belirtiler • Ateş • Baş Ağrısı

• Ense Sertliği • Bilinç Bulanıklığı

• Kusma • Fotofobi

• Sese Karşı Duyarlılık • Döküntü



Etkiler Menenjit, vücutta hızlı bir şekilde yayılabilen ve müdahale edilmezse 24 saat içerisinde kişiyi ciddi bir sağlık tehdidi ile karşı karşıya bırakabilen bir hastalıktır. Özellikle hızlı bir şekilde tıbbi destek alamayan hastalar en başta ölüm olmak üzere kalıcı sağırlık, epilepsi, sakatlık, hidrosefali ve bilişsel performans kayıpları ile karşı karşıya kalmaktadırlar.

Yayılım Genel kanının aksine, menenjite sebep olan mikroorganizmaların çoğu hava yoluyla - en azından nefes alıp vermeyle- yayılım göstermemektedir. Söz konusu mikroorganizmaların vücudun dışarıda yaşam süresi kısadır. Özellikle bakteriyel menenjitte bu durumu daha kesin olarak bilmekteyiz. Bunun yanında tükürme, öpüşme gibi saliva (tükürük) içeren eylemlerde veya şiddetli hava kullanımı içeren öksürük veya hapşırma gibi eylemlerle yayılım ihtimali vardır.

Önleme Menenjit, aşılama yoluyla engellenebilen bir hastalıktır. Bakteriyel menenjit için konuşursak en yaygın iki türü olan Streptococcus Pneumoniae ve Neisseria Meningitidis gibi bakteriler için yaşamın 6. Haftasından neredeyse 103 yaşına kadar aşılama yapılabilmekte ve CDC (Centers for Disease Control and Prevention) tarafından uygulanması önerilmektedir. Diğer bir korunma yolu ise salgın hastalıkların genelinde uygulanan temizlik kurallarıdır. Hastalık belirtilerini gösteren kişiyle teması azaltmak, kişisel bakım ürünlerinin kişiye özgü olması, temizlik ve hijyen önlemleri buna dahildir.

Menenjit semptomlarını gösterdiğinizi düşünüyorsanız en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Kaynakça • Wikipedia

• Texas Healthcare Organization




53 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page