top of page
Burak Talha Akın

DSÖ İlk Yüksek Önemli Menenjit Toplantısını Gerçekleştirdi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 26 Nisan 2024 tarihinde Fransa'daki Pasteur Enstitüsü'nde dünyanın ilk yüksek önemli (high-level) menenjit toplantısını gerçekleştirdi.

İlk defa gerçekleştirilen bu toplantıda, "2030'a kadar Menenjiti Yenme" hedefi ele alındı. Bu hedef kapsamında katılımcılar; 2030'a kadar, hastalık hakkında farkındalığı artırarak, aşı üretimi ve kullanımını yaygınlaştırarak, menenjit hastalarının tanınmasını kolaylaştıracak adımlar atarak ve menenjit geçirip engelleriyle mücadele eden hastaları rehabilite ederek mücadele edilmesini değerlendirdiler.



Bu toplantının önemi, menenjit hastalığının rutin aşılamalara rağmen hala istenen düzeyde önlenememesi ve küresel göç dalgasının bulaşı artırmasının politik düzeyde ele alınmasıdır. Böylelikle Dünya Sağlık Örgütü, 2020 yılında başlattığı "2030'a kadar Menenjiti Yenme" hedefini ilk defa yüz yüze bir toplantı ile resmileştirmiş oldu. Bu durum, menenjit hastalığının diğer bulaşıcı hastalıklara benzer şekilde küresel çapta bir sorun teşkil ediyor olmasından kaynaklanmaktadır. Hem insan hayatına olan etkileri hem de küresel sağlık harcamalarının önemli bir kısmını işgal etmesi nedeniyle menenjit, ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.


"Bakteriyel menenjit, hastalığa yakalanan 6 kişiden birini öldürmektedir. Ayrıca 5 kişiden birini de ömür boyu kalıcı olacak engellerle karşı karşıya bırakmaktadır." ~Adhanom Ghebreyesus, DSÖ Genel Direktörü

Ev sahibi ülke olan Fransa, menenjit hastalığı hakkında farkındalığı artırmaya ve politika değişiklikleri yapmaya çalışan birçok sivil toplum kuruluşuna sahip. Bu nedenle DSÖ'nün ilk toplantıyı Fransa'da yapma kararı hiç de şaşırtıcı değil. Toplantıya katılanlar arasında Fransa Başbakanı Emmanuel Macron, DSÖ Genel Direktörü Adhanom Ghebreyesus, GAVI CEO'su Dr. Sania Nishtar, Fransa Sağlık Bakanı Frederic Valletoux, ve Bill&Melinda Gates Vakfı yöneticileri mevcut. Bu durum özellikle politika yapıcılar ve fon kaynaklarını bir araya getirişinden ötürü hayli önemli.


Fransa Sağlık Bakanı Frederic Valletoux, WHO Menenjit Toplantısında

Toplantının katılımcıları arasında birlikte aynı yolda yürüdüğümüz CoMO (Confederation of Meningitis Organizations) ve MRF (Meningitis Research Foundation) üyeleri de mevcuttu. Dünya Sağlık Örgütü ve politika yapıcıların arasında temsil edilmek bizleri hayli mutlu etti. Ayrıca yazın düzenlenecek olan "paralimpik" yarışmaların katılımcılarından konuşmacılar mevcuttu. Böylece menenjite yakalanıp kalıcı engellerle boğuşan ve yine de engelleriyle başa çıkabilen insanlar kürsüde söz hakkına kavuşmuş oldu.


MRF ve CoMO, toplantıda temsil ediliyor

Global Alliance for Vaccines and Immunisation (GAVI), dar gelirli ülkelerde aşılama ve aşı üretimi faaliyetleri yürüten çok merkezli bir kuruluş olarak toplantının katılımcıları arasındaydı. Bakteriyel menenjitin 5 tipine karşı üretilmesi planlanan "Men5CV" aşısı hakkında son gelişmeleri aktardılar. Güncel olarak Nijerya'da kullanımına başlanan aşının, maliyetleri düşürmesi ve tek aşı olmasıyla birlikte menenjite karşı olan savaşımızda elimizi güçlendireceği aşikar.


"Benim için yol haritasının en olağanüstü yanı, sekelleri ve engellilikleri olan insanlara destek ve bakım konusuna güçlü bir vurgu yapmasıdır. Ciddi bir sakatlıkla yaşayan biri olarak, sadece menenjiti önlemek için değil, aynı zamanda hastalığın etkileriyle yaşamaya devam edenlere yardım etmek için yenilikçi çalışmaların yapıldığını görmek son derece cesaret verici." ~Davide Morana, Paralimpik atlet

Tüm üyelerin yol haritasını onaylamasından bu yana önemli ilerleme kaydedildi. Şimdi DSÖ, öncelikli araştırma faaliyetlerini hızlandırmayı, temel strateji ve politikaları güncellemeye ve geliştirmeye devam etmeyi ve altı DSÖ bölgesindeki ülkeleri ulusal menenjit planlarını geliştirmeleri için daha fazla desteklemeyi amaçlamakta. Önümüzdeki aylarda daha fazla taahhüt, yol haritası girişimlerinin tam olarak uygulanmasına olanak sağlayacaktır.


Toplantı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.




42 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page